Find den rette festival højtaler eller anlæg

 

Det burde jo ikke være nødvendigt at tage en højttaler med på en festival, når nu man betaler dyre domme for at komme og høre koncerter. Når man samles på en festival, for at høre musik af professionelle musiker, vil nogle måske mene, at det kan virke lidt skørt at tage sit eget musik med.

 

Men sådan forholder det sig naturligvis ikke.

 

På en festival kan der bare ikke være musik nok, og da man ikke kan være til koncert i alle døgnets timer, skal der selvfølgelig være alternative måder, at udfylde tomrummet på. En højttaler eller et anlæg kan skabe fest, liv og hygge i campen, parkeringspladsen eller hvor man nu befinder sig, når man ikke står foran en af scenerne. Noget af det som mange forbinder med gode festivalsminder er – udover de fede koncerter – hyggen i campen, som for de fleste er en ligeså stor del af det at tage på festival. Når man sidder i campen, og prøver at forvandle tømmermændene til endnu en begyndende rus, skal der selvfølgelig musik til.

 

Men der er mange ting man skal overveje inden man går ud og køber det helt store anlæg. Hvor højt skal det f.eks. kunne spille? Her kan man jo nemt fristes til at svare “så højt som muligt”, men lydstyrke og pris er to af faktorer der hænger uløseligt sammen. Skal du have et anlæg der kan blæse hele din nabo camp omkuld, og overdøve dem når de spiller tramper-musik til klokken 5 om morgenen? Så kommer du desværre ikke udenom at skulle betale mange tusinde kroner på lydudstyr, og nogle af de helt store anlæg man kan se (og høre!) på festivaller som Roskilde og Smukfest, kan sagtens løbe op i over 50.000 kroner. 

 

Værd at overveje ved køb af festival højtaler

 

Der findes heldigvis mange gode løsninger efterhånden, hvor man ikke behøver at sælge hverken hus eller bil for at få råd til god lyd. Det er dog en god idé, at være realistisk i forhold til ens forventninger og budget, og overvejer hvilke egenskaber man prioriterer. 

Pris

Det er vigtigt at du bliver enig med dig selv om, hvor mange penge du vil bruge på en højttaler, da priserne kan variere meget voldsomt. Og hvis du nu støder på det perfekte anlæg, vil du så være villig til at overskride dit budget? Det kan være en god ting at spørge sig selv om, da mange kan blive overraskede over hvor dyre højttalere kan være, og uanset hvilken højttaler man finder, vil der altid være en der er lidt federe. Og selvfølgelig dyrere.

 

Nogle af de billigste party-højtalere ligger på omkring 1000 kr., men her er det vigtigt at undersøge grundigt, hvad man får for pengene, så man ikke bliver skuffet over kvaliteten og lydniveauet. Skal du være sikker på at den kan spille højt, og kvaliteten er i orden, ligger de typiske festival højtalere på omkring 2000-3000 kr. Her hænger kvalitet og pris ofte meget tæt sammen, så det er i høj grad dit budget, der afgør hvor god en højtaler du får.

 

Lydstyrke

Lydstyrken er en af de vigtigste faktorer at overveje, før du køber dit anlæg. Her er det vigtigt at spørge sig selv hvor højt man prioriterer lydstyrken, og hvad man egentlig har brug for. For hvad er formålet med højttaleren? Skal den kunne starte en fest? Måske endda overdøve eventuelle nabo camps, der sender trykbølger gennem hele campingpladsen med deres hjemmebyggede mega-anlæg? 

 

I så fald skal du være forberedt på at bruge en mindre formue. Ønsker du derimod bare en højttaler, der kan skabe lidt baggrundsmusik og hygge i lejren, er der ingen grund til at tømme opsparingen, og du skal måske hellere prioritere ting som f.eks. batterilevetid og kvalitet.

 

Holdbarhed

Et festival anlæg skal helst kunne holde til lidt af hvert, og det ville være super ærgerligt at have brugt en masse penge på en lækker højtaler, hvis den går i stykker på førstedagen, så snart der bliver spildt en øl på den. Tag derudover højde for det lunefulde danske vejr, der desværre nemt kan betyde regn og et druknet anlæg.

 

Det er de færreste højttalere der er decideret vandtætte, men mange er mere eller mindre vandafvisende og forholdsvis modtagelige overfor fugt, vand, øl og polsk vodka, så længe det kommer i små mængder. Dette er en god ting at undersøge inden du køber. Uanset hvilken højttaler du ender med at købe, anbefales det at beskytte højttaleren under festivalen, f.eks. ved at have en pressening, et regnslag eller et tørt telt klar, hvis det nu skulle trække op til regn. 

 

Derudover er det en god idé at minimere chancen for uheld, ved at stille højtaleren et sikkert og stabilt sted. Helst forhøjet, på f.eks. en stol eller et bord, og lave en regel der hedder “ingen sprut ved højtaleren”. En anden risiko ved at at tage en højtaler med på festival, er chancen for at den bliver væltet, tabt eller på anden måde ødelagt ved slag. Her kan det være en fordel med højttalere, der er særligt beregnede til festivaller, og som kan holde til meget på grund af dens robuste design.

 

Batteri

Batterilevetiden er en anden meget vigtig faktor at have med, når du skal købe dit festival anlæg, af den simple grund, at der på festivaller er langt mellem de stikkontakter vi til dagligt er så afhængige af. Der er ikke meget sjovt ved at have en højttaler der går ud hele tiden, særligt da det kan være besværligt og tidskrævende at oplade den. Se derfor altid på hvor lang batterilevetid højtaleren har, og undersøg om der er mulighed for at tilkøbe ekstra batterier, der kan udskiftes, eller om batteriet er indbygget og skal genoplades før du igen kan høre musik. 

 

Der findes heldigvis højttalere, der er specielt designet til festivaler, med op til 100 timers batterilevetid, som helt klart er værd at overveje, hvis du vil have en højttaler der kan holde en hel festival. Andre kreative løsninger inkluderer solceller og bilbatterier. Dette er ikke helt for nybegyndere, men hvis du går med tanken om at bygge dit eget anlæg, er begge løsninger helt geniale. Især bilbatterier bliver ofte brugt på nogle af de store festival anlæg på f.eks. Roskilde, og de kan holde i rigtig mange timer. Det kræver oftest lidt nørderi, men man kan nemt finde guides på nettet, der skridt for skridt viser hvordan man tilkobler en højttaler til et bilbatteri.

 

Indlægget er udarbejdet i samarbejde med streamingnews.dk.