Alt du skal vide om festivaler i Danmark

 

Sommeren byder på lange dage, lune nætter, ekstra tid med venner og familie og ikke mindst masser af musikoplevelser. For mange mennesker er sommerperioden lig med festivaler, der byder på masser af hyggeligt samvær, uforglemmelige fester og utallige nye bekendtskaber.

Er du i forvejen en hyppig festivaldeltager, eller har du planer om at få dine første oplevelser med Danmarks mange musikfester, kan du læse mere herunder.

Derfor hitter festivaloplevelser i alle aldersgruppe

Det er ikke kun for de store kunstnernavne og de uforglemmelige koncerter, at flere hundrede tusinde danskere hvert år deltager på landets mange forskellige festivaler. Musikoplevelserne byder på masser af socialt samvær med venner eller kollegaer, og der er garanti for at få endnu flere nye bekendtskaber både under og mellem de mange koncerter.

Der er musikoplevelser for enhver smag, og mange festivaler er kendte for at være arrangør af bestemte musikgenre. F.eks. er Copenhell i København primært musik indenfor Rock og heavy metal genren, mens ”Smukfest” – som afholdes i Skanderborgs idylliske bøgeskove – ønsker at henvende sig til bredden og præsentere musik, der tiltaler både unge og ældre.

Der er med andre ord mulighed for at få musikoplevelser, der matcher ens smag, og hvor koncerterne er sammensat af både up coming artister og etablerede kunstnere fra ind- og udland.

Festivaloversigt – de mest populære musikfestivaler i Danmark

Men nogle musikoplevelser er storslåede og markedsfører sig ud over Danmarks egne grænser, er andre små og kendt for at præsentere nichemusik.

Herunder finder du et overblik over en række af de steder i Danmark, som afholder de mest populære musikfestivaler:

 • Roskilde
 • Skanderborg (også kendt som ”Smukfest”)
 • Tønder
 • Nibe
 • Jelling
 • Samsø
 • Århus (GRIM fest og Northside)
 • København (Copenhellog Distortion)
 • Odense (Tinderbox)

Mens Roskilde og Skanderborg lægger navne til deres egne musikfestivaler, er der andre musikarrangementer, som er blevet velkendte brands. Northside er en relativ ny musikoplevelse, som finder sted i Århus, og som primært tiltrækker den unge målgruppe fra hele Danmark.

Uanset om det er Tinderbox, Samsø, Nibe eller et helt fjerde musikarrangement, vil oplevelserne og opholdet være forbundet med traditioner for mange deltagere.

Camping er en lige så stor del af oplevelsen, og mange trofaste koncertgængere har faste pladser at slå deres telte op hvert år.

Nyd musikoplevelser i hele sommerperioden

Selvom Danmark er et fysisk lille land, tiltrækker vores musikkoncerter deltagere fra mange andre lande. Roskilde Festival tiltrækker omkring 130.000 glade musikgængere fra både ind- og udland, og arrangementet finder sted hvert år i begyndelsen af skolernes sommerferie i slutningen af juni.

Selvom der er mange forskellige musikarrangementer, afholdes de på forskudte tidspunkter af hinanden, så der er mulighed for at deltagere på flere. De mange musikarrangementer har typisk nogle faste tidspunkter for, hvornår de afholdes. Dermed kan kalenderen planlægges i god tid, når tidspunkterne er faste og tilbagevendende.

”Smukfest” og ”GRIM fest” er iblandt de arrangementer, som finder sted i slutningen af sommerferiesæsonen. De afholdes i begyndelsen og midten af august.

Sådan får du styr på økonomien til dine musikoplevelser

Selvom livet til de populære musikarrangementer er fri for forpligtelser og praktiske gøremål, kan det være en økonomisk udskrivelse at være festivalgænger. Der er stor forskel på, hvad billetterne for fuld deltagelse samtlige dage koster til de forskellige arrangementer. Dette kan i sig selv være en stor post på budgettet, hvis du er studerende.

Når det kommer til mad og drikke, kan det være en dyr fornøjelse at spise godt, mens du er afsted til dine musikfester.

Du kan gøre brug af disse råd, når du vil spare penge på forplejning, så budgettet rækker længere:

 • Tag dåsemad med hjemmefra

Konservesmad såsom dåsemakrel- eller tun, leverpostej samt rugbrød er oplagt at have med hjemmefra.

 • Tag alkohol med hjemmefra

Det er særligt drikkevarerne, som kan gøre det dyrt at være til musikfest i flere dage. Du kan spare mange penge ved at handle alkohol på forhånd.

 • Undersøg de forskellige madboder

Der findes mange forskellige typer af madboder til landets mange musikfester. Der er boder for glutenfri mad, vegetariske boder og mange andre slags. Ligesom de har forskelligt mad, har de også forskellige prisklasser.

Foruden mad og drikke er der brug for campingudstyr i form af telt og sovepose.

Der kan være mange penge at spare ved at være ude i god tid, når campingudstyret skal købes. Du kan finde sovepose, telt og liggeunderlagen på tilbud i løbet af vintersæsonen og spare penge samt være godt forberedt.

Gode råd til dig der skal på din første festival

Livet på en festival er helt anderledes end hverdagene og klassisk camping. Der er ikke noget, der hedder søvnrytme, og pladsen til dine personlige ejendele er stærkt begrænset på festivalens campingområder.

Selvom du har helgarderet dig med konservesmad, favoritalkohol, telt og sovepose, er der praktiske forhåndsregler, du med fordel kan gøre brug af, så du får en behagelig musikoplevelse.

 1. Pust luftmadrassen op i god tid så du kan sove komfortabel, når du bliver træt
 2. Husk powerbank så du undgår at løbe tør for strøm på din mobil
 3. Tag gummistøvler med da det danske vejr er ustadigt (også selvom der er lovet sol)
 4. Husk at drikke godt med vand i løbet af dagene så du undgår at blive utilpas
 5. Lås dit telt af med en hængekodelås
 6. Husk solcreme så du undgår at blive skoldet
 7. Tag ørepropper med så du bedre kan falde i søvn på den larmende campingplads
 8. Tag udendørsspil med så underholdningen er sikret på campingpladsen

Disse små men betydningsfulde huskepunkter kan gøre, at du får de bedste oplevelser til årets mange musikfester. Der er mange tusinde gæster til stede, og det er ikke alle, som kommer for at høre musik. Det er vigtigt, at du passer godt på dig selv og dine ejendele. Med en hængekodelås forhindrer du ubudne gæster i at komme ind i dit telt, og du kan sove mere roligt. Derudover er du fri for at skulle passe på en nøgle.

Der er standere med opladere, som findes rundt omkring på festivalpladsen. Med en powerbank er du sikret at kunne oplade din mobil, så du kan komme i kontakt med dine venner, hvis I skulle blive væk fra hinanden.

 

Indlægget er udarbejdet i samarbejde med Jonas M. fra festivaltelefon.dk