Solskoldet på en festival – Tips til at undgå solen og behandling

 

Et tilbagevendende problem hvert år for mange festivaldeltagere er, at de bliver solskoldet i løbet af festivalen. Og det er ikke behageligt, slet ikke hvis du har været beruset, og derfor har opholdt dig unødvendigt meget i solen.

Men en festival bliver bare bedre, når vejret er godt, og solen skinner fra en skyfri himmel. Her smager kolde fadøl ekstra godt.

 

Vi kan vist på vegne af alle festivaldeltagere sige, at vi hellere vil have solskin og godt vejr, end regn og blæst. Derfor skal du også passe på dig selv, når du er på festival, uanset om det er en dag eller flere dage.

 

Herunder er vores råd og tips til, hvordan du håndterer solen bedst muligt, når du er på festival.

 

 

Søg skygge – Især mellem 12-15

Det gode råd omkring, at søge skygge mellem 12 og 15 gælder også, når du er på festival. Det er i dette tidsrum, at næsten halvdelen af uv-strålingen falder, og derfor er solens stråler skrappest i mellem 12 og 15.

Er du på en endags festival, kan du søge skygge f.eks under træer, parasoller, i telte mm.

Deltager du i en festival over flere dage, hvor du sover på en festivals camp, kan du med fordel søge skygge i teltet, under parasol eller lignende.

 

Hvis du under at opholde dig direkte i solen i dette tidsrum, nedsætter du markant risikoen for, at du bliver solskoldet.

 

 

Brug solcreme

Skal du opholde dig i solen i mange timer, som det f.eks ofte er tilfældet på en festival eller til en masse koncerter, er det en god ide, at du bruger solcreme, og gerne en solcreme med en høj faktor.

Solcremen beskytter huden mod solens uv-stråler, og dermed reduceres risikoen for, at du bliver solbrændt og rød.

Husk at smøre en god mængde solcreme på, det der svare til en håndfuld. Det er ikke nok, blot at smøre et tyndt lag på, da det ikke beskytter tilstrækkeligt.

 

Og husk udsatte områder som næsen, ørerne, nakken, halsen, hovedbunden, skuldrene og evt tæerne – hvis du går i sandaler eller flip floppers.

 

 

Gå med cap/hat og solbriller

En god hat eller en kasket er altid en succes, når det gælder at beskytte hovedet mod solen.

Først og fremmest beskytter en cap hovedbunden, som er meget udsat. Derudover har en kasket en skræm, som både kan beskytte dele af ansigtet eller nakken, hvis den sidder omvendt.

Det samme gør sig gældende for en hat med en god solskærm på. Dog ikke, hvis den er flettet og fyldt med små huller.

Suppleres hovedbeklædningen med et par solbriller, beskyttes store dele af hovedet, som er en af de områder, som oftest får mest sol. Så pas på, og beskyt hovedet alt det, som du kan.

 

Smøres du samtidig godt ind i solcreme, er du allerede godt på vej til at undgå den irriterende røde og solskoldede hud.

 

 

Tag funktionelt tøj på

Selvom vejret er godt, er det altid en god ide, at have noget praktisk tøj på og med, som kan beskytte udsatte dele af kroppen.

Selvom du sikkert render rundt i en tshirt, top, kjole, polo eller kortærmet skjorte, sammen med et skirt, nederdel eller shorts, er det ikke ligefrem tøjdele, som beskytter huden mod solens stråler.

Derfor er det en god ide, at have f.eks en jakke, hoodie eller bare en langærmet trøje, som du kan bruge som ekstra beskyttelse. Det kan f.eks ved at have den over skulderen, hvorved nakke, hals, dele af baghovedet mm er beskyttet mod uv-strålerne fra solen.

Det er en let og praktisk måde, at opnå ekstra beskyttelse på, dog er den ikke praktisk fra 12-17, hvor det typisk er varmest. Men på de andre tidspunkter af dagen, er det en smart måde, at beskytte din hud på, ud over med de andre metoder.

 

 

Husk nu, at det er bedre at forebygge en skoldning, end det er at skulle behandle den, hvor huden er varm, irritabel og gør ondt.

Så husk at beskytte huden, alt det du kan, det vil du ikke fortryde dagen efter!

 

 

Behandling af solskoldet hud – Virksomme råd

Hvis du har fulgt ovenstående råd, eller bare har haft en fed festivals dag, og glemt at beskytte dig selv, findes der heldigvis flere råd til, hvordan du kan behandle huden, hvis den er blevet skoldet.

Lad det dog være sagt med det samme, jo mere solskoldet, du er blevet, jo mere ubehageligt bliver de næste par dage på festivalen. Og den næste uges tid, måske mere i alt, hvor huden vil være meget irritabel, følsom og føles varm.

 

Helt praktisk sker der det, at solens UVA-stråler rammer din hud, hvorved dine hudceller danner pigmentet melanin, som både beskytter huden mod solens stråler, og samtidig giver dine hud den flotte brune kulør.

Melanin er hudens skjold mod solen, men det kan kun modstå en vis mængde sol, hvorefter der begynder en forbrænding i din hud, hvorved den bliver rosa eller direkte rød og meget varm og irritabel. Læs mere om solskoldninger her.

 

Der findes heldigvis en del gode råd til, hvordan du kan behandle en solskoldning, eller dvs lindre smerterne. For huden skal have tid, for at den

 

 

  1. Aftersun

De fleste kender til en aftersun, den hvide kølende creme, som er fantastisk, hvis huden har fået lidt for meget sol i løbet af dagen.

Mange bruger aftersun – oversat ”Efter sol” – om aftenen eller inden sengetid, fordi cremen har en kølende effekt på den varme skoldede hud. Desuden tilsætter flere og flere producenter aktive ingredienser, som fremmer regenereringen og helingen af den beskadigede hud.

Aftersun kan købes fra mange forskellige brands, og de findes i mange forskellige variationer, dog med det til fælles, at de er guld værd, når der er gået ”ild” i huden efter for meget sol.

Skal du på festival, som strækker sig over flere dage, og hvor du f.eks sover i telt, er en eller måske to aftersuns et must have!

 

 

  1. Argan olie eller kokosolie

Som et naturligt alternativ til en aftersun, kan du brug argan olie eller kokosolie, som begge er kendt for deres høje indhold af essentielle fedtsyrer, samt gode egenskaber i forhold til at øge helingsprocessen efter en forbrænding eller solskoldning.

I modsætning til en aftersun creme, er begge vegetabilske olier meget aktive, hvilket blandt andet betyder, at de lindrer smerterne og øger helingen i det beskadigede område.

Desværre har ingen af dem den samme kølende effekt, som en aftersun, hvorfor du kan overveje at bruge dem i løbet af dagen, mens aftersun er det perfekte valg inden sengetid.

Læs mere om argan olie her.

Læs mere om kokosolie her.

 

 

  1. Aloe Vera gel

En anden naturlig ingrediens, som virker lindrende og helende på skoldninger, er aloe vera.

Du har måske hørt om i forbindelse med, at du har brændt dig, eller hvis du har fået et myggestik.

Denne plante gel har en fantastisk egenskab i forhold til at øge helningsprocessen – ligesom argan olie og kokosolie – og den er meget praktisk at smøre på huden, fordi den har konsistens, som en gel.

Dog har den ikke kølende egenskaber, som f.eks en aftersun.

 

 

  1. Smertestillende

Hvis du er blevet meget rød, er smertestillende præparater et godt råd. Ikke fordi de har nogen effekt i forhold til behandlingen af solskoldningen, men de kan lindre de mange smerter, som den røde hud medfører.

Og det er især, når du skal sove, at de er guld værd, især hvis du er blevet meget rød.

 

 

Opsummering med 3 gode råd

Alt i alt skal du bare passe på, når du skal ud i det danske festivalland, for der er intet, som nærmest kan ødelægge en festival mere, end en solskoldet hud – ud over en træls ekskæreste.

 

Derfor er her en kort opsummering af, hvad du bør huske samt have med.

  1. Husk at søg skygge, samt dække huden til, alternativt bruge masser af solcreme
  2. Husk at tage aftersun + evt argan olie, kokosolie eller aloe vera gel med, til at behandle din beskadigede hud
  3. Husk smertestillende, ellers får du næppe sovet ret meget

 

God festival! 😀